A Kis fekete show-tartója – Kis fekete 2022 – Divatszínház

2022 október 4.

A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése nyomán folytatódik a Kis fekete program. Részleteiről Czingel Szilvia, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője tájékoztatja az érdeklődőket.

„A Kis fekete ötlete a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében született három évvel ezelőtt, s az ott dolgozó kézművesek kreativitását dicséri. Coco Chanel híres divatforradalmár ’kis fekete ruhája’ adta fel a leckét a szakembereknek: hogyan lehet modern ruhákat népi motívumokkal vonzóvá tenni az ’örök nő’ számára. Miként lehet olyan modelleket tervezni, amiken a magyar népművészet elemei megjelennek többek között kiegészítők, fülbevalók, pántok, táskák formájában. Gondolataikat egy pályázatban fogalmazták meg: az alkotások tükrözzék a mai divat ízlésvilágát, s a hagyományokat is őrizzék. A pályázat igen nagy sikert aratott, a sajtó is felkarolta, így a vezetők a folytatás mellett döntöttek.

Harmadik éve hirdetjük meg a versenyfelhívást eltérő tematika alapján. Idén a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, illetve az erdélyi Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményből válogattunk műtárgyakat, s kértük a pályázókat, hogy azok motívumait jelentessék meg a pályamunkában.

Felhívásunkra ismét nagyon sokan jelentkeztek, s a beérkezett művekből egy öttagú zsűri választotta ki a legjobbakat. A munkába idén bekapcsolódott a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszéke, s az együttműködés új színnel és ötletekkel gyarapította a kezdeményezést. Október 8-án egy divatszínházban láthatja a közönség a legjobb alkotásokat. A bemutatóra a magyar divat szakembereit, divatházak képviselőit várjuk, az esemény fővédnöke pedig Varga Erika, a Romani Design – a roma népviseletet a modern kor követelményeivel ötvöző divatmárka – egyik alapítója. Köszöntőt mond dr. Sándor Ildikó a Hagyományok Háza munkatársa, valamint Remete Kriszta a Metropolitan Egyetem docense. Zenél az Ephemere zenekar.

A bemutató koreográfiáját Nemes Szilvia, táncos-koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere készítette. Az eseményen hivatásos manökenek látványos showműsorban mutatják be a kollekciót, s a díjazottak az elismerő okleveleiket is ezen a délutánon vehetik át. A bemutató nyilvános.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/kis-fekete-2022-divatszinhaz

Módosítás dátuma2022. október 4.