Az aranyréce – könyvbemutató

2022 június 9.

Mesék, mondák, történetek Moldvából

2022. június 16. csütörtök 17:00 | Hagyományok Háza, átrium

Hangzómellékletes kiadványunk válogatás a magyarfalusi származású költő, író, folklorista Iancu Laura több évtizednyi néprajzi gyűjtéséből. Az aranyréce e második, bővített kiadása a legkeletibb moldvai magyar település, Magyarfalu, valamint Lujzikalagor hét mesemondójának huszonkét hosszabb-rövidebb szövegét és helyszíni felvételeinek hanganyagát tartalmazza. A kötetben tizenhárom tündérmese, hat egyéb mese, két eredetmonda és egy anekdota kapott helyet hiteles, szó szerinti lejegyzésben.

Aranyréci borító

A moldvai magyar tájnyelv nemcsak a magyarországi, de még az erdélyi köznyelvtől is eltérő szóhasználatával, szórendjével, archaikus nyelvi jelenségeivel, román kölcsönszavaival, különös mesei fordulataival a megszokottnál több időt, energiát kíván az olvasótól, talán még az ismerős európai vándormotívumokból álló mesék esetében is. Aki viszont időt szán rá, hogy elmélyüljön ebben a különleges világban, az olvasva, hallgatva – és reményeink szerint továbbmondva – e szép meséket a nyelvi, néprajzi és mentalitástörténeti érdekességeken túl igazi esztétikai élményben is részesülhet.

Az érdeklődők további tájékozódását a bevezető fejezet néprajzi és nyelvészeti tanulmányai segítik, és az, hogy a meseszövegek tájszavainak jelentését megadjuk. A jegyzetek mesetípus-meghatározást, más közlésekre vagy szövegpárhuzamokra utalást, a mesék elhangzásának körülményeit tartalmazzák. A moldvai mesemondás világával foglalkozó kiadványunkat mesemondókról és magyarfalusi kulturális eseményekről készült fotók színesítik.

moldvai libák

A könyvbemutatón a mai moldvai néprajzi gyűjtés lehetőségeiről beszél Pávai István népzenekutató, a kötetet bemutatja Iancu Laura és Dala Sára, magyarfalusi gyűjtéseiből meséket mond Kóka Rozália.

A belépés díjtalan, de kérjük, regisztrációval jelezze részvételi szándékát!

Regisztráció

A kiadvány a Hagyományok Háza webáruházában és a helyszínen megvásárolható.

Módosítás dátuma2022. június 9.