Meseseregszemle tucatszorra – Mesemondóverseny döntője Gombaszögön

2022 június 4.

A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet partnereként Június 6-7-én rendezi Gombaszögön a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét. Az esemény jelentőségét Varga Norbert folklórkutató, a verseny szakmai rendezője foglalja össze.

„Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntője Dunaszerdahely és Rozsnyó után új helyszínre költözött: a Gombaszögi Nyári Tábor biztosít idillikus természeti környezetet a jeles eseménynek. A végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be. A nemes vetélkedés mára kivívott rangját bizonyítja, hogy országszerte kialakult nyolc-tíz műhely, amelyben elkötelezett oktatók végeznek nagyon hasznos munkát, s hosszú évek óta küldenek jól felkészített versenyzőket a találkozókra. A résztvevők harmada visszatérő, és alsó tagozatos korától vesz részt az összejöveteleken. A kétnapos országos döntő az utóbbi négy évben már fesztiváljelleget öltött, így a tényleges verseny mellett az egybegyűltek kísérőprogramokon vehetnek részt. Az idei döntőn a jó hangulatról a rozsnyói Sajó Banda gondoskodik, játszóházzal, népdaltanítással, táncházzal egészítik ki a kétnapos együttlétet.

SONY DSC

Hétfő este a Kolompos Együttes ad koncertet. Bukovics János és Pintér Zsolt a felnőtteknek mond meséket, a kézműves foglalkozásokon a Gömöri Kézművesek Társulása van segítségünkre. Kedden a Paramisi Társulat A kiskakas gyémánt félkrajcárja előadással kedveskedik a jelenlévőknek. A szellemi töltekezés mellett a két nap visszatérő programja a népi ételkóstoló: a finom falatokat a versenyzők, felkészítők hozzák Felvidék tájairól. Az eseménysorozat ünnepélyes díjkiosztással zárul.”

Módosítás dátuma2022. június 6.