Csiszár Aladár művészete – A Hajnali adása a híres prímásra emlékezik

2022 február 21.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február utolsó hetében Csiszár Aladár, a néhány napja elhunyt prímás életpályája előtt tiszteleg.

A Kossuth rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsor egész heti adása a 85 éves korában elhunyt magyarpéterlaki prímásra emlékezik. Csiszár Aladár zenészközösségbe született, ott is nevelkedett, mindössze négy elemit végzett, de már kisgyerekkorában hegedülni tanították. Első mestere édesapja volt, majd annak korai halála után a falu legjobb prímása Lunka József, vagy, ahogy ott ismerték, „Bolond Jóska” oktatta. Kilencévesen már önállóan, bandával végigjátszott, akár egy egész lakodalmat. Később kialakította saját zenekarát, brácsását, Ponczi Gyulát például ő tanította be a kíséretre. A banda zenészeit az eltelt évek sem kényszerítették a modern zenei világhoz való alkalmazkodáshoz, Csiszár Aladár nem vált a mostanság oly jellemző dobos-szintetizátoros zenekarok hegedűsévé, nem kacérkodott az elektromos hegedű használatával sem. Játékának egyedülálló tónusa a hangszer erőteljes, hosszan kihúzott vonóval való megszólaltatásából adódik, ugyanúgy, ahogy gyerekkorában tanulta. Csiszár Aladár a régi, erdélyi nagy prímások egyik utolsó képviselője volt, 2014-ben kapta meg a Népművészet Mestere kitüntetést.

Magyarpéterlaka Felső Maros-mente egyik legjelentősebb zenészközpontja. A faluban a 20. század közepén és második felében több cigányzenekar működött egy időben, így nem csak Péterlaka, hanem a környező, sőt távolabbi falvak tánczenei igényeit is magas színvonalon tudták kiszolgálni. A muzsikusok többsége híres cigányzenész dinasztia leszármazottja, valamennyien a “magyar cigányok” csoportjához tartoznak, tehát anyanyelvük magyar, vallásuk református.

Az itteni táncok jellemzője az állandó forgás, amint ezt az egyik táncuk neve, a forduló is mutatja. A sodró, lendületes táncok különösen szép látványt nyújtanak, ha sok pár együttes táncát nézzük, szinte hullámzik a terem.

A műsor zenei szerkesztőjének válogatásában az érdeklődők erdélyi, Felső-Maros menti és nyárádmenti népzenét hallanak Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímástól és zenekarától.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető:www.mediaklikk.hu/mediatar/

Módosítás dátuma2022. február 21.