Több mint mozi: Ej, kisandrás… – a Hagyományok Háza filmsorozatáról

2022 február 18.

Egy évvel ezelőtt indította el a Hagyományok Háza Több mint mozi című filmsorozatát. A harmadik, s egyben az idei első bemutató Szomjas György filmrendezőnek állít emléket.

Emberek életét, sorsokat dolgoz fel a Hagyományok Háza Több mint mozi című sorozata. Az első, László Barna Isteni kéz című alkotása Csángáló, híres erdélyi cigányzenész életútját követte fél évtizeden keresztül. Az idős brácsás küzd a betegségével, a filmkockákat a mélységes Istenbe vetett hit hatja át. Az Ahogy az isten elrendeli – Olga filmje című dokumentumfilm egy kászonújfalusi cigány fiatalasszony sorsát, s egyben a közösség belső életét tárja a néző elé. Mohi Sándor rendező egy igazi archaikus világot mutat be a szakértő Tánczos Vilmos néprajzkutató segítségével. Február 17-én az Ej kisandrás… című darab Portré Gergely András kalotaszegi énekesről alcímet kapta. A 2022. év sorozatindító vetítés egyben emlékezés a nemrég elhunyt Szomjas György filmrendezőre, aki filmesként az elsők között kapcsolódott az idén 50. évfordulóját ünneplő magyar Táncházmozgalomhoz, és aki Halmos Béla, Sebő Ferenc segítségével filmjeiben évtizedekig örökítette meg a hagyományőrző és revival énekeseket és zenészeket. 

A Gergely András „Zsüké”-ről szóló portréfilmnek mellékszereplője a két emblematikus népdalénekes, Sebestyén Márta és Berecz András , akikkel a szervezők a film vetítése után együtt elevenítik fel gyűjtőútjaik élményeit és András bácsi magával ragadó személyiségét. 

Gergely András „Zsüke” a romániai magyarság legkiválóbb népdalénekeseinek egyike. Több száz dallamot kitevő, minden műfajt magába foglaló repertoárjával jeles képviselője a XX. században még élő paraszti énekkultúrának, melyben a dalolás az élet szerves része, mindennapos gyakorlat volt. Ő a „nótafa” – egy falu kivételes zenei tehetségű, magával ragadó egyénisége, – akinek énekét hallgatva, vagy vele énekelve, elviselhetőbb az emberek fájdalma, keserűsége, s egyben növekszik az egymást segítő öröm. András bácsi a dalokhoz elmondott történeteiből megismerhetjük a kalotaszegi emberek sorsát, s a dalok keletkezésének motívumát is. 

Módosítás dátuma2022. február 18.