Ég és Föld – Ünnepi koncertsorozat három erdélyi városban

2022 április 1.

Ég és Föld címmel rendez húsvéti koncerteket az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. A neves fellépőkkel szervezett eseménysorozat feketevasárnap Csíkszeredában kezdődik, nagycsütörtökön pedig Kolozsváron és Marosvásárhelyen folytatódik.

Az Erdélyi Hagyományok Háza három városra kiterjedő, Ég és Föld elnevezésű koncertsorozattal készül a húsvéti ünnepekre.

„A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is – foglalja össze a kezdeményezés célját Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány vezetője. –  A mostani földindulásos időszakban, amikor pandémia, háború tetézi mindennapos bűneinket, természetes, hogy az Égihez fordulunk a nagyhéten, szabadulásért könyörögve. Az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz így társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncert alkalmat nyújt mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre és zeneileg is igazi csemegének ígérkezik. A katarzist, a felszabadulást pedig mindannyiunknak a húsvét hozhatja el.”

SONY DSC

Csíkszeredában a Csíksomlyói Kegytemplom április 3-án, feketevasárnap a nagymise után ad otthont az első jeles eseménynek, melyen a Székelyföldi Énekiskola gyerekei, valamint az Ars pro Toto énekegyüttes művészei lépnek fel. Műsoron a reneszánsz zenefejedelmek, mint Orlando di Lasso és Carlo Gesualdo művei mellett gregorián dallamok és népénekekcsendülnek fel.

Nagycsütörtökön először a kolozsvári evangélikus-lutheránus templomban tartanak koncertet, amelynek programjában többek között olyan kiváló kortárs magyar zeneszerzők, mint Orbán György, Kocsár Miklós és Kelemen László egyházzenei darabjai hangzanak el. A hangversenysorozat a marosvásárhelyi Vártemplomban fejeződik be Kásler Magdi és az Üver zenekar, valamint a Nyilas Szabolcs vezette Cantuale Énekegyüttes részvételével. A program igazi különlegessége Mozart egykori mentora, Giambattista Martini, valamint a kissé elfeledett szegedi kiváló zenész, König Péter két-két opusának bemutatása.

Információk: http://www.ehh.ro/index.php/hu/programok/eloadas

Módosítás dátuma2022. április 13.