Készüljünk fel a kis feketére! – Pályázat és felkészítés a Hagyományok Házában

2022 április 7.

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye idén is meghirdette pályázatát a „kis feketéhez” illő  kiegészítők készítésére. A kiírók július 18-áig várják az alkotásokat, és kedvcsinálóul online is követhető felkészítő programot is szerveznek.

Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye  pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő, a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményben és a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott műtárgyak motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező öltözékkiegészítő szettek és modern öltözékek készítésére.

​A pályázat célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák, szakterületek képviselőinek találkozását és közös alkotását, motívumok, technikák újragondolását (pl. hímzés-bőr vagy gyöngy-bőr párosítása), olyan darabok megalkotását, amelyek a kortárs öltözködéskultúrába beilleszthetők.
A kiválasztott múzeumi tárgyak egy-egy olyan területre, motívumra hívják fel a figyelmet, melyek kevéssé ismertek, vagy világítsanak rá olyan technikákra, amikkel kevés mai mester foglalkozik.

​A kiírók 2022. július 18-áig várják a pályázatokat.

A pályázat felkészítő szakaszában a Műhely különböző témájú előadásokkal inspirálja az alkotókat, kapcsolódásokat keresnek az öltözködéskultúra különböző szereplőivel, tervezőkkel és designerekkel.  Közös céljuk, hogyan éltethetők tovább a tradicionális kultúra és a hagyományos motívumok.

Az április 14-ei, online is követhető találkozó meghívott vendégei: Varga Erika és Varga Helena, a Romani Design tervezői. A Romani Design immáron tíz éve készíti a tradicionális cigány viseletek motívumai által ihlette öltözékeit. Varga Erika gyerekkorából, tradíciókövető családjából hozta magával a Romani Design termékekre jellemző változatos formákat és gazdag színvilágot. Küldetésének tekinti, hogy ezt az örökséget továbbadja és a divat segítségével teremtsen hidat kultúrák között.

Varga Helena művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott, illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott. A telepeken végzett gyűjtőmunka és fotódokumentáció a mai napig inspirálja tervezői munkáját. A roma népismerettel és ötvösművészettel való ismerkedés után rátalált saját területére: egyedi design táskák tervezésére és készítésére.

A beszélgetést vezeti: Czingel Szilvia néprajzkutató

Információk/pályázat: https://www.hagyomanyokhaza.online/kisfekete2022

Információk/felkészítő program:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/oktatas/program/ruhak-szinek-tortenetek-romani-design-es-ami-mogotte-van

Módosítás dátuma2022. április 13.