EgyFeszt, másodízben – A Hagyományok Háza a gyergyói programsorozaton

2022 augusztus 3.

Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között a gyergyói összművészeti fesztivált, az EgyFesztet. A Hagyományok Háza ismét Folkudvarral vesz részt a jeles eseménysorozaton. A részletekről Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kulturális szervezője ad tájékoztatást.

„Az EgyFeszt összművészeti fesztivált Gyergyószentmiklóson és a környező településeken tartják; idén – a tavalyi sikerek nyomán – második alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Megálmodóinak nem titkolt szándéka, hogy a Gyergyói-medence tartósan felkerüljön Erdély és a Kárpát-medence kulturális térképére. Van mit bemutatni, a régió hagyományai, zenei világa, idegenforgalmi nevezetességei egyediek Európában.

A négynapos seregszemlén mintegy háromszáz fellépő mutatkozik be. A sztárlistából kiemelném a teljesség igénye nélkül a Gipsy Kings együttest, Irie Maffiát, Wellhellot, Hobót és Lajkó Félixet. A nagyszínpad a gyergyószentmiklósi futballpályán, a kisszínpad Szárhegyen, a Lázár-kastély udvarán várja a több ezerre becsült látogatót.

Idén is különleges helyszínt jelent a Folkudvar, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében. A rendezők ezúttal is követik a jól bevált műsorstruktúrát. A délelőtt a családoké, minden nap kézműves foglalkozásokat, bemutatókat tartanak a Portéka Egyesület szervezésében. A délelőttöt a gyerektáncház zárja, a talpalávalót négy napon át a Fölszállott a páva versenyen is kiemelkedő sikert aratott Üver zenekar húzza más együttesek társaságában. A délutánokon ismeretterjesztő előadások hangzanak el, s a résztvevők megismerkedhetnek a gyergyói táncokkal és énekekkel is. Minden fesztivál kiemelkedő eseménye az esti koncert, idén a Mocorgók Néptáncegyüttes, a Kedves zenekar, a Tükrös zenekar, Paár Julcsi és a Bazseva zenekar lépnek színpadra. Természetesen a négy estét az éjszakába nyúló táncház zárja.”

Módosítás dátuma2022. augusztus 3.