Tábornévadó kerestetik! – Népi kézműves tábor Horgoson

2022 augusztus 8.

A Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet első alkalommal rendezi meg hagyományteremtő céllal augusztus 9-13. között népi kézműves táborát Horgoson. A résztvevők a tábor hivatalos elnevezésére is javaslatot tehetnek.

A 25 éves horgosi Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház ad otthont augusztus 9-13. között a Hagyományok Háza Hálózat- Vajdaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet első Népi kézműves táborának.

A tábor elsődleges célja az alkotás, a népi mesterségek tudásátadása, az alapok elsajátítása és a meglévő tudás bővítése – ismerteti a találkozó célját Kovács Nádi Karolina szervező, mindkét intézmény munkatársa. – Arra törekszünk, hogy a hagyományos technikákkal, természetes alapanyagokból a mai otthonokba beillő használati tárgyakat készítsünk, valamint olyan egyedi kiegészítőket alkossunk, amelyeket szívesen visel a készítője.”

A tábor megálmodói bíznak abban, hogy a tábor a kézművesek fórumává is válik, így a kikapcsolódás és a tárgyalkotás öröme mellett számos, a kézműveseket érintő témák is terítékre kerülnek.

Az öt nap alatt a táborlakók megismerkednek a bútorfestés alapjaival (első ízben), a szövéssel apróeszközökön, szádfán és karmantyúfán, a kötélkészítéssel, a gyékény- és csuhéfonással, a kosárfonással, a nemezeléssel, valamint saját nyomódúcot is készíthetnek, mellyel textilt mintázhatnak indigófestéssel.

A találkozót felnőttek és családok részére hirdették meg, így teljes családok is részt vesznek az eseményen. Amíg a szülők elmélyednek az alkotásban, a nagyobbacskák is már beállhatnak kézműveskedni, a kisgyermekekkel pedig két fiatal pedagógus foglalkozik. A szervezők minden nap különleges esti programokkal teszik változatossá az együttlétet: beszélgetésekkel, közös énekléssel készülnek. A palettán ismerkedős játékok szerepelnek, az oktatók estjén a táborlakók megismerhetik a mestereik munkásságát. Különlegesnek ígérkezik a csütörtök este, mikor az egybegyűltek a környezetünkben fellelhető növényekkel festenek fonalat és gyapjút. Az utolsó estén, a népdaléneklős-borkóstolós program csalhat mosolyt a táborlakók arcára, szombaton pedig a kész alkotásokat kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Módosítás dátuma2022. augusztus 8.