Bőgőtemetés a Pósfa zenekarral

Bőgőtemetés a Pósfa zenekarral

2019 március 5., du. 7:00
Helyszín : Egyházgelle (Holice)

Farsangfarka utolsó napján, húshagyókedden, azaz böjtmás havának ötödik napján hagyományos farsangi mulatság tartatik a gellei kultúrházban a sötétedési harangszó után egy órával. A mulatság végén a nagybőgő eltemettetik, ezzel búcsúztatván a farsang időszakát, a mulatságokat, átadván a helyet a nagyböjt időszakának.

Sok szeretettel vár a Pósfa zenekar!

A belépés díjtalan.
Ételről és italról Földes Miki gondoskodik.

“Farsang idején az emberek jobban ráértek ünnepelni, arra is több idő jutott, hogy főzzenek, süssenek, a ház körüli kisebb munkákat végezzenek és az esküvőkre készüljenek, hiszen a téli időszakban Szent Márton napjától – november 11-től – március 25-ig, azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéig, nem volt mezei és kerti munka.
(…)
Emellett a régi gazdálkodó világban karácsony előtt, december 21-én, Szent Tamás napjának környékén tartották a nagy disznóöléseket. Farsang időszakára jól összeért a kolbász, a hurka és a sonka. A Szent Márton napjára megforrt újbor is zamatosabb lett, továbbá az ősszel szüretelt gyümölcsökből is kifőtt a pálinka. Gyakorlatilag a test és a lélek egységében ünnepelte a régi magyarság a farsangot.
(…)
A legnagyobb mulatság, a legnagyobb bálok ideje a karnevál (melynek jelentése: Isten veled hús, a hústól való búcsú) a farsangvasárnapot, a farsanghétfőt és a húshagyókeddet foglalja magában. A húshagyókeddi bálok este sok helyen BŐGŐTEMETÉSsel zárulnak. Ez azt jelenti, hogy egy nagybőgőt a kocsma legnagyobb asztalán felravataloznak, egy fehér lepedővel terítenek le, és gyertyát gyújtanak mellette kétoldalt. A hangszer mellett siratóparódiákat énekelnek.” – Medgyesy S. Norbert
Majd kezdetét veszi a nagyböjt, a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak.

TelepülésGelle [Holice]
Dátum1970. January 01., 00:00 - 00:00
Forrás, adományozó
Módosítás dátuma2019. február 19.