Besh o droM Királyhelmecen – a IV. Csatrangos Országos Népzenei Fesztiválon

Besh o droM Királyhelmecen – a IV. Csatrangos Országos Népzenei Fesztiválon

2020 augusztus 14., du. 4:30
Helyszín : Királyhelmec (Kráľovský Chlmec)

2020. augusztus 14-én (pénteken) kerül megrendezésre a IV. Csatrangos Országos Népzenei Fesztivál Királyhelmecen, mely keretén belül koncertet ad a budapesti Besh o droM együttes.

Kezdés: 16:30

Gyerekeknek a belépés 12 éves korig ingyenes, a felnőtteknek 2 euró.

Mindenkit sok szeretettel várnak!

A Besh o droM zenekar hirtelen alakult, nem előzte meg piackutatás, tagtoborzás, közös tanulás. Inkább volt valamiféle válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. “Megülték az utat”.

Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülőterek jelentős részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektől vettek át stafétát. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.

TelepülésKirályhelmec [Kráľovský Chlmec]
Módosítás dátuma2020. augusztus 12.