Ferenczi György és a Rackajam Somorján

Ferenczi György és a Rackajam Somorján

2019 augusztus 16., du. 8:00
Helyszín : Somorja (Šamorín)

Esemény részletek


2019. augusztus 16-án, pénteken Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet a somorjai Moziban. Kezdés 20.00 órakor. Belépő 13 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, a Rackajam együttessel 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amiben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. Akusztikus hangszereken adják elő a blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat, számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a költők versbe szedett gondolatait, és a magyar irodalmat.

Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, akinek negyedszázados pályafutására éppúgy hatott a country, a blues, a funky, a hip-hop és a rock ’n’ roll, mint a magyar népzene.

Játéka több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húszat ő maga jegyez, jórészt az 1991-től 2003-ig működő Herfli Davidson, majd a 2005-ben megalakult Rackajam nevű együttesével.

Az Európa-szerte népszerű harmonikás-énekes – aki hegedűn és gitáron is éppolyan virtuóz – minden további nélkül saját képére tudta formálni James Brown és Jimi Hendrix zenei világát, majd azzal tűnt ki, ahogy Petőfi Sándor életével és költészetével azonosult.

A legújabban pedig – hat évvel Petőfi című albuma megjelenése után – egy 20. századi forradalmi költő verseit zenésítette meg a Rackajammel. „Sorsával és művészetével még Petőfinél is nagyobb hatást gyakorol ránk” – vallotta Ferenczi, aki a Hangzó Helikon-sorozatban megjelent Gérecz Attila című albumán alighanem élete legkeményebb és legsúlyosabb blues-át követte el.

 

A zenekar tagjai

Apáti Ádám
Bizják Gábor
Ferenczi György
Jankó Miklós
Pintér Zsolt

TelepülésSomorja [Šamorín]
Módosítás dátuma2019. augusztus 2.