Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet

Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet

2019 július 15., du. 2:00
Helyszín : Gombaszög (Gombasek)

Összeállt a FOLKSZÖGLET 2019-es programja. A gombaszögi Folkszöglet a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia tevékenységének köszönhetően idén is nagyon gazdag programmal és egy újonnan felépített Folkpajtával várja az érdeklődőket.

A FolkSzöglet első ízben 2017-ben egyéni kezdeményezésre került megrendezésre egy négy estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat formájában, mely nagy sikert aratott a táborozók körében. Ennek köszönhetően a 2018-as évben már a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vállalta fel a program szervezését és lebonyolítását a tábor egész időtartama alatt.

Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. A program összeállítása során továbbra is fontos szempont a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek hagyományos zenei és táncos kultúrájának bemutatása. Az ötnapos fesztivál folyamán 13 népzenei és világzenei koncerttel, tánctanítással és táncházakkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, mesekocsmával, fotókiállítással és a folkkocsmával várjuk az érdeklődőket.

Hol is? Hát itt…

A Folkszöglet 2019-es programja:

július 15. – hétfő

20:00 - Táncház

muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

július 16. – kedd

16:00 - Tánctanítás

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

19:00 - Rendhagyó prímástalálkozó

A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. A zenekar tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs, Balogh Kálmán (cimbalom), Bede Péter (szaxofon), Doór Róbert nagybőgős, Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

22:30 - Cimbaliband - Recycle koncert Danics Dóra X-faktor győztes énekesnővel

Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalommeghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkánykonyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-zel, latin zenével, balkáni ritmusokkal.

23:30 -  Táncház

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

Vendégeink

az est vendégei a Várhosszúréten zajló zenész mesterkurzus fiatal növendékei

július 17 – szerda

16:00 - Tánctanítás

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

19:00 - Lakatos Róbert és a RÉV

Korábbi színházi munkákból inspirálódva alkották meg öt év után a Rév zenekar negyedik lemezét. Hallhatók rajta olyan dallamok, amelyek a Nemzeti Színház Körhinta és a Fitos Dezső Társulat Pisztráng című darabjaiban csendültek fel, ezek mindegyikét a Rév zenekar arculatához illesztették. A koncerten olyan muzsikák is hallhatóak, amelyeket kifejezetten autentikus formában szólaltatnak meg. A zenei folyamban híres felvidéki népdalok hangoznak el bejárva ezt az egész területet: a kelet-szlovákiai Bodrogközből indulva el és Abaújszinán, Gömörön, Vág–Garam-közön, Zoboralján, Mátyusföldön át a Csallóközbe érve.

21:00 - Michal Noga Band

A Michal Noga Band tagjai Szlovákia különböző régióiból származnak. Zenei inspirációjuk fő forrása a szlovák, magyar és román archaikus, hagyományos népzene. A zenekar vezetője, Michal Noga hegedűművész, Szlovákia egyik legismertebb prímása, aki produkcióit a szlovák zene tradicionális értelmezésére építi. A zenekar a neves szlovákiai fesztiválok egyik legismertebb formációja.

23:00 - Csángálló Zenekar

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult, jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait.

24:00 -  Táncház

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

Vendégeink

az est vendégei a füleki Rakonca Néptáncegyüttes táncosai

július 18. – csütörtök

16:00 - Tánctanítás

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál a Cságálló Zenekar és a Parapács zenekar

19:00 - Tindia zenekar - kocert és moldvai táncház

A Tindia zenekar 2015 júniusában alakult fiatal zenészekből, akik már régóta foglalkoznak népzenével. A közös érdeklődés és barátság által is összefűződő banda főként moldvai népzenét játszik.

20:00 - Mesekocsma felnőtteknek (mesemondók: Bukovics János és Pintér Zsolt)

A Galgamenti Művészek Egyesületének mesemondói, Bukovics János (a Magyar Kultúra Lovagja) és Pintér Zsolt a Gombaszögi Nyári Táborban a mesemondást-mesehallgatást népszerűsítő „hadjáratra” indulnak. Rendszeresen fellépnek gyermek és felnőtt közönség előtt, csendes könyvtárakban és nagyrendezvények színpadjain egyaránt. Túlzás nélkül állíthatjuk, bejárták az országot keresztül-kasul.

21:00 - Kaschauer Klezmer Band

A zenekar elsődleges célja a népzenei és komoly zenei elemekkel gazdagított kelet-európai klezmer zene interpretálása. A zenei stílusuk és repertoárjuk kialakításánál nagy szerepet játszottak a híres európai (amszterdami, pozsonyi, budapesti, krakkói) és ameriai klezmerzenekarok felvételei. A Kaschauer Klezmer Band repertoárjában különböző balkáni, orosz és arab klezmerdallamok változatai hallhatóak – a polkától kezdve a keringőn keresztül egészen a nagyon gyors táncritmusokig, és mindez át van itatva a kelet-szlovákiai folklór hagyományával és érzéseivel is.

22:30 - Parapács zenekar

2012-ben a Parapács zenekar megnyerte a „Fölszállott a páva” televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny zenekari kategóriáját. Azóta számtalan helyen (itthon és külföldön) öregbítik az autentikus magyar népzene által hagyományaink értékeit. 2014-ben megjelent első hanglemezük, a Bëbocsātlak, melyen autentikus felvidéki népzenét lehet hallani. A hazai és nemzetközi fellépések és díjazások között a legbüszkébbek arra, hogy 2015-ben közös koncertet adhattak a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal Kocsis Zoltán vezényletével „Csak tiszta forrásból” címmel. A színpadi előadás mellett elköteleződtek, hogy a népzene mulattató és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsék a „mi időnk” világába.

24:00 -  Táncház

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál a Csángálló és a Parapács zenekar

Vendégeink

az est vendégei a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes táncosai

július 19. – péntek

16:00 - Tánctanítás

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál a Varjos zenekar.

18:00 - A prágai Nyitnikék néptáncegyüttes történetét feldolgozó kötet és film bemutatója

A prágai Nyitnikék néptáncegyüttes történetét feldolgozó kötet és film, az amatőr felvidéki magyar néptáncegyüttesek egyik „legkülönlegesebb” tagjának aranykorát mutatja be feljegyzések és visszaemlékezések tükrében.

Tisztelettel  hívják és várják az együttes alapító tagjai.

19:00 - Mesekocsma felnőtteknek (mesemondók: Bukovics János és Pintér Zsolt)

A Galgamenti Művészek Egyesületének mesemondó tagjai, Bukovics János (a Magyar Kultúra Lovagja) és Pintér Zsolt a Gombaszögi Nyári Táborban a mesemondást-mesehallgatást népszerűsítő „hadjáratra” indulnak. Rendszeresen fellépnek gyermek és felnőtt közönség előtt, csendes könyvtárakban és nagyrendezvények színpadjain egyaránt. Túlzás nélkül állíthatjuk, bejárták az országot keresztül-kasul.

20:00 - Varjos zenekar

A Varjos zenekar 2003 őszén alakult Párkányban. Tagjai célként a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzték ki a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján.

22:00 - Khamoro Budapest Band

A zenekar célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is. Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak. Az együttes ars poeticájára nézve teljes mértékben találó a Khamoro (Nap, Napsugár) elnevezés, hiszen egyfajta hitvallásuk az, ami a cd-k borítóján is áll: “A Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az!”

23:30 - Táncház

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál és az éjszakai táncházban muzsikál a Varjos zenekar.

Vendégeink

az est vendégei a rozsnyói Borostyán Néptáncműhely táncosai

július 20. – szombat

16:00 - Tánctanítás

a délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a Sajó Banda.

22:00 - Besh o droM

A Besh o droM zenekar ismert, és elismert szereplõ a zenei palettán. Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülõ, táncra perdülõ közönséggel.
A néptáncosok hõnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítõi, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlõk legpimaszabb feldolgozói. Turnébuszuk Európa valamennyi benzinkútját megjárta, a nemzetközi repülõterek jelentõs részét bekötött szemmel is felismerik. Fesztiválok születésénél, temetésénél muzsikáltak. Fiatal zenekaroknak tartották a fáklyát, nagy öregektõl vettek át stafétát.
Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illõ ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanutlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnõtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.

Tagok:
Pettik Ádám – ének, derbuka
Barcza Gergely – EWI, kaval
Fekete Bori – ének
Molnár Tamás – szaxofon
Csurkulya József – cimbalom
Hámori Máté – gitár
Herr Attila – basszusgitár
Mihalik Ábel – dobok

TelepülésSzalóc [Slavec]
TelepülésSzalóc [Slavec]
KategóriaFesztivál, kulturális rendezvény / Folklór rendezvény / Koncert, Előadóest / Rendezvények / Tábor
Dátum2019. July 15., 14:00 2019. July 20., 15:00
Forrás, adományozóelohagyomany.sk
Módosítás dátuma2019. július 18.