Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet

Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet

2018 július 17.,
Helyszín : Gombaszög (Gombasek)

Összeállt a FOLKSZÖGLET 2018-as programja. A gombaszögi Folkszöglet a Hagyományok Háza Hálózat határon túli projektjének köszönhetően idén soha nem látott méreteket ölt.

A 2017-es évben egy egyéni kezdeményezést követően első ízben került megrendezésre Folkszöglet néven egy 4 estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos magyar kultúra, ezen belül a néptánc, népzene minél több emberhez eljuthasson, ezért a sikeres rendezvénysorozatnak köszönhetően a 2018-as évben a Hagyományok Háza Hálózat vállalta fel egy különálló programhelyszín és folksátor bebiztosítását és megszervezését a tábor egész időtartama alatt.

A Folkszöglet 2018-as programja:

július 17. – kedd

 • Mesekocsma felnőtteknek – Agócs Gergely népmesemondóval
 • Pántlika tamburazenekar – A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen a bátai tamburás Pántlika zenekar Tolna megyét képviselte nagy sikerrel.
 • Fonó Zenekar – A Fonó Zenekar Budapesten alakult 1997-ben. Tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik.
 • az est vendégei a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes táncosai

július 18 – szerda

 • Tindia zenekar – A Tindia zenekar 2015 júniusában alakult fiatal zenészekből, akik már régóta foglalkoznak népzenével. A közös érdeklődés és barátság által is összefűződő banda főként moldvai népzenét játszik.
 • Varjos zenekar – A Varjos zenekar 2003 őszén alakult Párkányban. Céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján.
 • Csángálló Zenekar – A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult, jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait.
 • az est vendégei a dernői Borostyán Néptáncegyüttes táncosai

július 19. – csütörtök

 • Rozmaring – Csoltói hagyományőrző zenekar
 • Varjos zenekar – A Varjos zenekar 2003 őszén alakult Párkányban. Céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján.
 • Parno Graszt – A „Parno Graszt“ együttest 1987-ben alapították. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetükben gyűjtötte a szabolcs-szatmári Paszabról és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét.
 • az est vendégei a füleki Rakonca Néptáncegyüttes táncosai

július 20. – péntek

 • Nagy Csomor András és zenekara
 • Ľudová hudba Rada Kertisa – egy fiatal csapat, akiket népi kultúra iránti mély elkötelezettségük köt össze. Évek óta tanulják és koncertjeiken próbálják is visszaadni a hagyományos zenélési stílust és előadásmódot, de leginkább “tánc alá” szeretnek muzsikálni táncházakban és különböző táncos produkciók alkalmával.
 • Pressburger Klezmer Band – A klezmer zene Szlovákia zenei öröksége is, mivel szorosan köthető Pozsonyhoz és annak zenei múltjához. A PREßBURGER KLEZMER BAND ebben a műfajban Európa egyik legjelesebb képviselője.
 • az est vendégei a dernői Borostyán Néptáncegyüttes táncosai

július 21. – szombat

 • Nagy Csomor András és zenekara
 • Técsői Banda – A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó (régiesen: rutén) banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták. Rendkívül változatos repertoárjukban az interetnikus kapcsolatok miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is.
 • Cimbaliband – Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom-meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkány konyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal.

TelepülésSzalóc [Slavec]
TelepülésSzalóc [Slavec]
KategóriaFesztivál, kulturális rendezvény / Folklór rendezvény / Koncert, Előadóest / Tábor
Dátum2018. July 17., 00:00 2018. July 21., 23:59
Forrás, adományozóelohagyomany.sk
Módosítás dátuma2018. szeptember 19.