Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2023

2023 május 23.

A gombaszögi Folkszöglet a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia tevékenységének köszönhetően idén is nagyon gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A FolkSzöglet első ízben 2017-ben egyéni kezdeményezésre került megrendezésre egy négy estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat formájában, mely nagy sikert aratott a táborozók körében. Ennek köszönhetően a 2018-as évben már a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vállalta fel a program szervezését és lebonyolítását a tábor egész időtartama alatt.

Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. Az ötnapos fesztivál folyamán 12 népzenei és világzenei koncerttel, tánctanítással és táncházakkal, kézműves foglalkozásokkal, fotókiállítással és a folkkocsmával várjuk az érdeklődőket.

PROGRAM

július 11. – kedd

20:00 - SAJÓ BANDA (koncert)

A rozsnyói Sajó Banda idén ünnepli megalakulásának 5. évfordulóját. Tagjai fiatal táncosokból lett népzenészek, akik máig foglalkoznak tánccal és zenével egyaránt. Úgy vélik, a tánc és a zene ősidőktől tartó összefonódását nem érdemes figyelmen kívül hagyni, és ez meglátszik a zenekar munkáján is. Népzenei koncertjeik mellett tánc- és énektanítással egybekötött táncházakat, valamint szerkesztett gyermekfoglalkozásokat, hangszerbemutatókat egyaránt tartanak, ez által bíztatva a népzene szeretetére nem csak a nagyokat, hanem a kisebbeket is.
A zenekar vezetője Kristóf Bálint (hegedű), tagjai: Répássy Ivett (ének), Kristóf Áron (hegedű, harmonika), Ulbrik András Márk (cimbalom), Badin Szilárd (brácsa), Ibos Bálint (nagybőgő, koboz).

22:00 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László
Az éjszakai táncházban muzsikál a SAJÓ BANDA.

július 12. – szerda

15:30 - TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László
A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításnál muzsikál a rozsnyói SAJÓ BANDA.

19:00 - TÁNCFÓRUM EST

19:00 - TÁNCFÓRUM EST - AZONOSSÁGOK – AVERIPE (táncelőadás)

Oláh Attila: Azonosságok – Averipe című táncelőadása
Közreműködik: Rigó Marsal Edit, Gálik Klaudia, Gálik Gábor és Oláh Attila. Kísér a Pósfa Zenekar.

20:00 - TÁNCFÓRUM EST - LAKATOS ÁRON ÉS ZENEKARA (koncert és táncház)

A zenekar 2020-ban alakult, tagjainak nagy része már gyerekkora óta ismeri egymást. A zene azóta, egészen gyerekkoruk óta része életüknek, így hárman egyetemi tanulmányaikat is a ennek szenteltél. A bandával nagyrészt táncházakban találkozhatunk, valamint a Komárom Táncműhely és a Kapuvár Néptáncegyüttes kísérő zenekaraként is tevékenykednek.
A zenekar tagjai: Lakatos Áron (hegedű, ének), Gál Tibor (hegedű), Iván András (brácsa), Nagy Gergő (nagybőgő).

22:30 - ROMENGO & Lakatos Mónika (koncert)

A Romengo magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. Az együttes mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás jellemzi. Amellett, hogy előszeretettel használják az olyan hagyományos hangszereket, mint a kanna,teknő és kanál, nem idegenkednek az új hangzásoktól sem. ”Szeretnénk, hogy Magyarországon minél többen leljék örömüket a zenénkben, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos darabja. Arra törekszünk, hogy muzsikánkkal méltók legyünk rá ”
A zenekar tagjai: Lakatos Monika (ének, tánc), Rostás “Mazsi” Mihály (ének, gitár, szájbőgő), Kovács Misi (hegedű), Lakatos “Guszti” János (szájbőgő, kanna, tánc), Balogh Tibi Tibor (teknő, szájbőgő, tánc)

24:00 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László
Az éjszakai táncházban muzsikál a SAJÓ BANDA és LAKATOS ÁRON ZENEKARA.

július 13 – csütörtök

15:30 - TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Vámos Viktória, Molnár András
A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a PÓSFA ZENEKAR.

17:00 - FOLK-KOCSMAKVÍZ

Minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó társaságot várunk a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvízére!
Az angolszász pubquiz-ek és a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kocsmakvízek mintájára alakítottuk ki a Folk-kocsmakvíz csapatjátékot. A két félidős program különlegessége, hogy a feladványok és fejtörők mind a hagyományos paraszti kultúrához és a táncházmozgalomhoz kapcsolódnak, tehát csupa, kimondottan a táncházas közönség érdeklődési körébe tartozó rejtvényt kell megoldani a résztvevőknek.

18:30 - HÁLÓZATI MŰHELYEK BEMUTATKOZÓ KONCERTJE (koncert)

FILE BANDA
A 2018-ban megalakuló File banda tagjai a Rakonca néptáncegyüttes egykori táncosai. A zenekari tagok többsége nem rendelkezett zenei előképzéssel, viszont a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által indított népzenei kurzusnak köszönhetően lehetőségük adódott megtanulni a zenei alapokat és elsajátítani az egyes tájegységek népzenei hagyományát is, melyre addig csak táncoltak. Repertoárjukban leginkább felvidéki népzene hallható viszont játszanak dunántúli, felső-Tisza vidéki és erdélyi népzenét is. A zenekar tagjai: Demecs Virág Boglárka, Varga Dániel, Molnár Nikolas, Gyetvai Michal, Bozó Dávid, Hámor Martin, Krajcsa Márk.
HÚROS BANDA
Az ipolysági Húros Banda 2018 őszén alakult a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia és a FolkHont jóvoltából. Az autentikus népzenét játszó zenekar a szintén Ipolyságon működő Sendergő Néptáncegyüttes mellett funkcionál. Repertoárjukban szerepel magyarbődi muzsika, gömöri és bodrogközi népzene, valamint csallóközi és kalotaszegi dallamok sokasága is. Céljuk, hogy a mai Magyarország, Erdély, s persze a Felvidék tájegységeinek népzenéjét minél alaposabban magukévá tegyék. Heti rendszerességgel próbálnak Ipolyságon, művészeti vezetőjük Alt István, a zenekar tagjai: Csáky Máté, Berki Dániel, Gyulai József, valamint Viczencz Márk és Máté.
GHYMESI IGRICEK
A csoport 2015-ben alakult Katona István néptáncos, koreográfus, a martosi Feszty Árpád Művelődési Park fenntartójának vezetésével. Tagjai olyan fiatalemberek, akiket már kiskorukban, családi közegben „megfertőzött” a népzene és a hangszerek szeretete. A zenekar működését támogatja a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia. Tagjai a gímesi Benz testvérek, Zsolt és Levente, valamint a martosi Katona István Vajk rendszeres résztvevői a Feszty Árpád Művelődési Parkban 2011 óta megrendezett nyári népzenei táboroknak is, ahol az évek alatt szintén sokat fejlődtek. Repertoárjukban szerepelnek olyan nem megszokott népi hangszerek is mint a duda, tekerőlant, tapán dob, marinhúr, ütőgardon és a doromb.

20:30 - ĽUDOVÁ HUDBA RADA KERTISA (koncert)

Egy fiatal csapat, akiket népi kultúra iránti mély elkötelezettségük köt össze. Évek óta tanulják és koncertjeiken próbálják is visszaadni a hagyományos zenélési stílust és előadásmódot, de leginkább “tánc alá” szeretnek muzsikálni táncházakban és különböző táncos produkciók alkalmával.

22:30 - FANFARA COMPLEXA (koncert)

A Fanfara Complexa zenekar moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi elő.
A zenekar tagjai: Bede Péter (szaxofon), Sófalvi Kiss Csaba (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon, klarinét), Salamon Soma (harmonika, kaval), Réti Benedek (harmonika), Róka Szabolcs (koboz, ének), Benke Róbert (dob)

24:00 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Vámos Viktória, Molnár András
Az éjszakai táncházban muzsikál a PÓSFA ZENEKAR.

július 14. – péntek

15:30 - TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Répássi Ivett, Kristóf Bálint
A délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a PÓSFA ZENEKAR.

17:00 - FOLK-KOCSMAKVÍZ

Minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó társaságot várunk a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvízére!
Az angolszász pubquiz-ek és a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kocsmakvízek mintájára alakítottuk ki a Folk-kocsmakvíz csapatjátékot. A két félidős program különlegessége, hogy a feladványok és fejtörők mind a hagyományos paraszti kultúrához és a táncházmozgalomhoz kapcsolódnak, tehát csupa, kimondottan a táncházas közönség érdeklődési körébe tartozó rejtvényt kell megoldani a résztvevőknek.

18:30 - MESEKOCSMA FELNŐTTEKNEK

20:00 - KASCHAUER KLEZMER BAND (koncert)

A zenekar elsődleges célja a népzenei és komoly zenei elemekkel gazdagított kelet-európai klezmer zene interpretálása. A zenei stílusuk és repertoárjuk kialakításánál nagy szerepet játszottak a híres európai (amszterdami, pozsonyi, budapesti, krakkói) és ameriai klezmerzenekarok felvételei. A Kaschauer Klezmer Band repertoárjában különböző balkáni, orosz és arab klezmerdallamok változatai hallhatóak – a polkától kezdve a keringőn keresztül egészen a nagyon gyors táncritmusokig, és mindez át van itatva a kelet-szlovákiai folklór hagyományával és érzéseivel is.

22:00 - HERCZKU ÁGNES: HOZOMÁNY – MAGYARVISTA (koncert)

Az énekesnő, soron következő Hozomány – Magyarvista című albumát most egyetlen vistai (Kalotaszeg) asszony, András Jánosné Gergely Erzsi „Erdei” dalai köré építette. Erre nemcsak „Erdei” Erzsi kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, hanem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is.
Ez az értékmentő, de előremutató album egyszerre állít emléket a falusi Mestereinknek, énekeseknek, zenészeknek, ugyanakkor mintát adhat arra, hogy ez a zenei kultúra megtanulható, átadható és nagyon-nagyon szerethető.

23:30 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Répássi Ivett, Kristóf Bálint
Az éjszakai táncházban muzsikál a PÓSFA ZENEKAR.

július 15. – szombat

15:00 - KORPÁS ÉVA: PIRIPOTTY (családi mesekoncert)

Korpás Éva legújabb gyermekeknek szóló albuma, ill. koncertje, a Piripotty egy olyan világba repíti a kisebbeket, ahol a fantázia segítségével teljesen új perspektívából élhetik át életük eseményeit. Gáti István költő ehhez a lemezhez írt verses meséje nyomán elmesélt történetben természetesen segítségül hívjuk nagyszüleink tudását is- mutassák meg nekünk, hogyan érdemes megbirkózni a hétköznapok kihívásaival. Az elődök üzenetei, tanácsai kiolvashatók népdalaink szövegeiből, csak oda kell figyelni rájuk. Maradjunk, éljünk a jelenben, de fontos, hogy ami érték, azt tartsuk meg, és építsük be a jelenlegi életünkbe, mert a gyökér mindig fontos, ebből szökkenünk szárba. Ez a cél ezzel a gyerekműsorral is. Maivá tenni a régi felhasználásával. A koncerten lesz közös éneklés és tánc, vigasság, de néha szomorúság is, hiszen mindkettő természetes része az ember életének.
Közreműködnek: Korpás Éva- ének, Lakatos Lili – ének, Takács Ádám – hegedű, Iván Péter – hegedű, Iván András – brácsa, Kuti Sándor – cimbalom, gitár, Hanusz Zoltán – nagybőgő, koboz, doromb

17:00 - TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Kupec Zsolt és Kupec Zsófia
A délutáni 17:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a PÓSFA.

18:00 - MESEKOCSMA FELNŐTTEKNEK

19:00 - PÓSFA ZENEKAR (koncert)

A zenekar egy erdélyi kirándulásnak köszönheti megalakulását. Egy kalotaszegi népzene- és néptánctábor táncházában ismerkedtek meg a népzene és néptánc hangulatával, majd hazaérve eldöntötték, muzsikálni fognak. Azóta a népzene megváltoztatta az életüket. Azt mondják, mivel Felvidékiek, főleg felvidéki népzenét játszanak és bármi olyan stílushoz szívesen nyúlnak, amiben fantáziát látnak.
A Kárpát-medence egykori falusi vonós cigányzenekarainak zenei világát igyekeznek feleleveníteni, visszahozni a köztudatba és megkedveltetni a jövő generációival. A zenekar neve a megalakulásának helyéhez köthető, a Gelle községet alkotó nyolc falu egyikéhez, Pósfához.

22:30 - GÓBÉ (koncert)

A 2007-ben alakult Góbé zenekar merészen, kísérletező kedvvel nyúl az autentikus zenéhez. Akusztikus hangszereken népdalokat játszanak, megkötések nélkül, könnyűzenei stílusok között kalandozva. Olyan “népi popzenét” alkotnak, amely szórakoztató és kortárs, de megőrzi tradicionális gyökereit. Céljuk, hogy közelebb hozzák a népzenét, valamint hidat építsenek a különböző zenei színterek közé. Formabontó koncertjeikkel, eklektikus lemezeikkel rendhagyó színfoltjai a világzenei szcénának.
Tagok: Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál; Várai Áron – ének, furulya, duda; Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál; Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, dudák, furulya, fuvola; Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál; Hegyi Zoltán – nagybőgő

24:00 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Kupec Zsolt és Kupec Zsófia
Az éjszakai táncházban muzsikál a PÓSFA.

A FolkSzöglet YouTube csatornája

TÁMOGATÓK

A FolkSzöglet programjai a Hagyományok Háza támogatásával valósulnak meg

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. Az esemény a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.

A rendezvény a MOL-Új Európa Alapítvány – Határtalan nyár 2023 programsorozat része.

A FolkSzöglet Tábor programjai a Kisebbségi Kulturális Alap 2023 támogatásával valósult meg. Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín 2023.

A Csoóri Sándor Alap 2020/21-es, és 2021/22-es támogatásának köszönhetően öltözőkkel és zenekari backstage-el bővítettük a FolkSzöglet-pajtát, hogy a jövőben táncos produkciókkal egészülhessen ki az előadók sora, és méltóbb környezetben rendezhessük meg a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb programhelyszínét.

Módosítás dátuma2023. július 5.

    Related Posts

    Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2022
    A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2021/2022
    Töredék létszámmal, töretlen lelkesedéssel
    Ízelítő a Hagyományok Háza gombaszögi programjaiból