Hagyományokoskák – Ünnepi témák az erdélyi online levelezőversenyben

2022 július 8.

Hagyományokos címmel hirdetett levelezőversenyt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával szervezett megmérettetés sikeresen zárult.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány háromfordulós online levelezőversenyt hirdetett 2-4. osztályos gyerekek számára – Hagyományokos címmel – farsangi, húsvéti és pünkösdi témakörben. A versenyt szervezők célja volt, hogy a résztvevők játékos feladatokon keresztül ismerhessék meg az erdélyi magyar népi kultúra sokszínű világát. A kiírók nem titkolták, hogy a játékkal a generációk közötti kapcsolatokat is erősíteni kívánják. Ennek nyomán a gyerekeket arra ösztönözték, hogy hozzátartozóikat, szüleiket, nagyszüleiket, szomszédjaikat is vonják be a feladatok megoldásába. Ne restelljenek kérdezni, faggassák ki, meséltessék a kedves ismerősöket és rokonokat, és családi közös programként próbálják ki azokat a hagyományos tevékenységeket, amelyekből annak idején a gyerekek is kivették a részüket. A februártól júniusig tartó próbatétel megmozgatta a fiatalok fantáziáját. A statisztikai adatok is figyelemreméltóak: 567 jelentkező nevezett be a versenybe, Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről és Németországból is voltak érdeklődők. A visszaküldési hajlandóság azért már mérsékeltebb volt, az első forduló feladatlapjait 350 diák küldte vissza, viszont ez a létszám nagyrészt megmaradt az utolsó fordulóig.

A levelezőverseny kitartó résztvevői, akik mindhárom feladatlapot megoldották, oklevélben részesültek, és egy szép napon a népi hagyománnyal kapcsolatos puzzle-ajándékot is hozott nekik a postás; így a nyertesek a játékot immár családi körben tudják folytatni.

A résztvevők levélben köszönték meg a szervezők munkáját. A kis kezek lelkesen mesélő nagymamákról írtak, s beszámoltak arról is, hogy a játék az egész családot megmozgatta. Mondanunk sem kell, a gyerekek már a folytatást várják.

Módosítás dátuma2022. július 19.