Hencidától Boncidáig… ( felhívás) – Kárpát-medencei népmesemondó verseny felnőtteknek

2018 augusztus 24.

A Hagyományok Háza meghirdeti első, határokon és generációkon átívelő népmesemondó versenyét!
18 éves kor felett bárki jelentkezhet a Kárpát-medencéből, aki szeret magyar nyelven, fejből mesélni! Az egyetlen megkötés, hogy ne szóról szóra betanult, hanem hagyományos, élőszavas, improvizatív módon elmondott népmesét hozzon! A versenyt három kategóriában hirdetjük meg: pedagógusok, hivatásos mesemondók és kezdő tehetségek külön-külön mérhetik össze szóbeli tehetségüket. A területi elődöntők november-decemberben lesznek, a döntő pedig 2019 júniusában, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválhoz kapcsolódik!

***

A népmese ma már a gyermekvilág része a köztudatban, holott egykor a felnőttek műfaja volt. A hagyományos faluközösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek, a gyermekek pedig hallgatókként nevelődtek bele a mesemondás, mesehallgatás gyakorlatába. Napjaink mesemondó-versenyeinek többségét nem az élőszavas mesemondás, hanem a sokszor irodalmi stílusban átírt szövegek betanulása, majd felmondása, illetve a gyermekversenyzők jellemzik – pedig csak kivételes esetben akadnak olyan gyermekek, akik rendelkeznek az élőszavas mesemondáshoz elengedhetetlen improvizációs készséggel, és azt alkalmazni is tudják. A Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat felnőtteknek szóló népmesemondó-versenyében azt várjuk és értékeljük, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: hogy a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél. A verseny a fiatalabbak és idősebbek számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezzük a hangsúlyt. Mindamellett a hallgatóság soraiba szívesen fogadunk iskolás gyermekcsoportokat is. A határokon átívelő nevezési lehetőség a kulturális identitás elmélyítését szolgálja, továbbá elősegíti a határon túli nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerését.

***

A versenyre a pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek, a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint egy videó-felvétel elküldésével. A videón hallgatóság (minimum egy fő) előtt, egy, egész, elejétől végéig elmondott magyar népmesét kérünk, az értékeléshez megfelelő minőségben, min.7 – max. 45 percben.

Részletek: www.hagyomanyokhaza.hu/versenyek

Online jelentkezési lap: https://goo.gl/forms/pJyW4zmVmAAdMgq23

További információ: Szabad Boglárka: szabad.boglarka@hagyomanyokhaza.hu, Dala Sára: dala.sara@hagyomanyokhaza.hu

Módosítás dátuma2018. augusztus 24.