hétfő, szeptember 20, 2021

Kifut a bablevös…

2021 január 1.

Kifut a bablevös

Inkább lányok szokták játszani, általában a szabadban. Rajzolnak a földre egy kb. 2×2 m nagyságú négyzetet, ez lesz a „kert”. Ezután kijelölnek maguk közül egy „gazdasszonyt”, aki a kert közepén kezében egy konzervdobozzal leguggol, s egy kis fadarabkával kevergetni kezdi a „fazékban” lévő „bablevöst”. A többiek a kerten kívül állnak és énekelnek:

Kertöd mellett kuksolok,
bújnak már a zöld sorok.
Ver a szívöm hevesön,
útban a bablevesöm.

A dal befejeztével csúfolni kezdik a gazdasszonyt, például:
– Elsóztad a levöst.
– Kevés paprikát töttél a levösbe.
– Lukas a fazökad.
A gazdasszony kis ideig tűri a csipkelődést, majd amikor elfogy a türelme, a gúnyolódók után iramodik. A kerten kívül azonban már csak fél lábon ugrálva kergetheti a gyerekeket, akik viszont csak egy előre körülhatárolt területen belül menekülhetnek előle. Akit sikerül megfognia, azt bekíséri a kertbe, s ott kell mellette „kuksolnia”. Ezután már ketten kevernek és kergetnek, a játék folyamán pedig egyre többen.
A játék befejező részének kétféle változata ismeretes. Az első változatban, akit utoljára fognak meg, ismétléskor az lesz az új gazdasszony. A második változat általában akkor fordul elő, ha a gyerekeknek a játékot már nincs szándékukban ismételni. Amikor már mindenki bekerült a kertbe, az eddigi gazdasszonynak kell kívülre mennie, s őt fogják kergetni. Ha megfogják, a játék véget ér.

TípusFogócskák
Korosztály7-10 év
ÉvszakTavasz / Nyár / Ősz / Tél
TelepülésTósnyárasd [Topoľnica]
Módosítás dátuma2021. február 13.