Kántálók gyermekszemmel

2023 december 14.
A Hagyományok Háza karácsonyi rajzpályázatának díjkiosztója (Fotó: Dusa Gábor)

A Hagyományok Háza december 8-án rendezte a karácsonyi rajzpályázatának díjátadását és az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitóját. A jeles eseményről Galambos Anna, a kezdeményezés társszervezője számolt be.

„Az immár hagyományos karácsonyi rajzpályázatot szeptember végén írta ki a Hagyományok Háza, s bő egy hónapot biztosított a kis alkotóknak a rajzok elkészítésére, s eljuttatására. Eredetileg november közepéig vártuk a képeket, de a szerbiai postássztrájk és az erdélyi havazások miatt a határidőt december elejére módosítottuk.

Megérte a várakozás, mivel összesen 597 pályamunka érkezett be, ami bő százzal több a tavaly benyújtott alkotások számánál.

A ’tender’ az egész Kárpát-medencében élő gyerekek fantáziáját megmozgatta, a legtöbb alkotás Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből érkezett; a nagymegyeri, a zentai, a kolozsvári és a székelyudvarhelyi fiatalok ugyancsak kitettek magukért. Összességében a pályázatok harmada érkezett külhonból.

A hajdújárási (Vajdaság) Engi Adélnak ítélte oda a zsűri az alsós kategóriában az első díjat (Fotó: Dusa Gábor)

Az idei téma a karácsonyi kántálás volt, s a zsűri már előre aggódott, hogy a figurális ábrázolást hogyan oldják meg a fiatalok. A kétségek feleslegesek voltak, s a döntnököknek ezúttal is nehéz dolga volt, mivel a rajzok jelentős része kiváló képzelőerőről tanúskodott, s a kidolgozásuk is művészlélekre vallott. Az elbírálási szempontok között sorolhatjuk fel a technikát, valamint az emberábrázolást.

A zsűri három kategóriában – óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos – adott ki első, második és harmadik díjat, valamint különdíj is szerepelt a jutalmi listán. Emellett a zsűri számos alkotást szavazásra bocsájtott az Intézmény Facebook oldalán, így egy közönségdíjat is kiosztottak az ünnepi eseményen. A határon túli gyerekek is jól szerepeltek a megmérettetésen. A jutalmak között szerepeltek a Hagyományok Háza saját kiadványai, egyéb tárgyak, valamint csokoládé is. A díjkiosztást jelentős érdeklődés kísérte, szülők, felkészítő pedagógusok társultak a pályázókhoz, csupán két kiértesített díjazott nem tudott részt venni az eseményen. A különdíjasok között voltak óvodás csoportok is, akik örömmel érkeztek, így ugyancsak megtelt a tárlat. A legszebb alkotásokat a Halmos Béla teremben tekinthetik meg december 19-éig az érdeklődők.”

Demeter Gábor Nagymegyeről (Felvidék) az alsóo kategória második helyezettje (Fotó: Dusa Gábor)
Módosítás dátuma2023. december 14.

    Related Posts

    Meghosszabbított határidő, új feltételek: Virágozta anno…. Rajz- és alkotópályázat a bútorfestésről
    Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek