Kézművesség, vár a Vár – A Hagyományok Háza a Mesterségek Ünnepén

2022 augusztus 18.

Idén 36. alkalommal rendezik meg a Budai várban a Mesterségek Ünnepét. Az augusztus 19-21. között tartandó eseménysorozatra a Hagyományok Háza gazdag programkínálattal készül.

A Budavári palotában rendezik meg augusztus 19-21. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző esemény az év várva várt családi rendezvénye, ahol aprók és nagyok kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit. A háromnapos rendezvényre a Hagyományok Háza különleges program-összeállítással készül.

Az ünnepre már pénteken hangolódhatnak a családok. A mesterségbemutatók széles skáláján próbálhatják ki kézügyességüket: gyöngyszövés, gyerekjátékok készítése fűzfavesszőből, nemezjátékok, gyékényjátékok összeállítása szerepel többek között a palettán.

Az ebéd előtt az érdeklődők Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő mesekoncert című műsorába kacsolódhatnak be, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Szerényi Andreával és Gundy Kristóffal; élőszavas mesemondás Csíki Lórival, A veres tehén fia dramatikus mesefeldolgozása meseszóval, és színházi formákkal a Merende Műhellyel; az estéhez közel tánc- és énektanítás a Hettyenfütty zenekarral.

A nemzeti ünnepen Navratil Andrea és a Kobzos együttes: Égből szállott dalimadár… című produkciója a délelőtt fénypontja, kora délután Horti Réka ölbéli játékokat, táncokat tanít kicsiknek és nagyobbaknak, az élőszavas mesemondás rejtelmeibe pedig Aranyos Boglárka avatja be az egybegyűlteket.

Délután a Ládafia bábszínház: Viadal, avagy a kakas a császár és a gyémánt – félkrajcár című színpadi meséje következik, az estét az elmaradhatatlan tánctanítás zárja a Piroshetes zenekarral.

A másnapi műsorsorozat mesterségbemutatóján többek között gyapjú kártolás és fonás szerepel, majd Páll Évivel következik az Ingó-bingó gyermekkoncert. A délután fő műsorszáma Gulyás László: Egérparádé című összeállítás. Mit is rejt a cím: apróléptű cirkuszi próbálkozások kicsinyeknek és nagyobbacskáknak, bábokkal és csinnadrattával! Egy fertályóra móka a nézők segedelmével, mindannyiunk örömére az est zárásaként tánc-és énektanítás Hegymegett zenekarral.

Boldog ünnepet kíván a Hagyományok Háza!

Információk:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-programjai-36-mestersegek-unnepen

Módosítás dátuma2022. augusztus 18.