Különdíjjal a tarsolyában – Maier Cseperke koncertje a Hagyományok Házában

2021 december 9.

Gyimestől Bonchidáig címmel tartja meg koncertjét vasárnap a Hagyományok Házában Maier Cseperke, a 2019-es Fölszállott a páva különdíjasa. A műsorban mintegy tíz tájegység muzsikái csendülnek fel.

Különleges adventi eseményre készül a Hagyományok Háza. December 12-én a Corvin téri Átriumban a Fölszállott a páva 2019-es gyerekévadjának egyik felfedezettje, Maier Cseperke lép fel. Az ifjú tehetséget két éve a negyedik elődöntőben, majd a decemberi középdöntőben ismerhette meg a közönség. Cseperke a Miskolc környéki, Rátkáról érkezett, s kora gyerekkorától kezdve az ének és tánc szőtte át életét. Immáron öt éve játszik hegedűn, s két éve látta elérkezettnek az időt, hogy az MTVA és a Hagyományok Háza népzene- és néptánc vetélkedőjén a szólóhangszeres kategóriában kipróbálja magát. Sikerrel, a 2019. december 20-ai döntőben Kelemen László, a Hagyományok Háza akkori főigazgatója neki adta át az Intézmény különdíját, amely egy önálló koncertet jelentett számára.

Örömmel tekintek vissza a két évvel ezelőtti eredményemre – emlékezik a versenyre a különdíjas. –Mikor nem kerültem a döntőbe, kicsit csalódott voltam ugyan, de a különdíj kárpótolt: megszépült a világ, s az idő múlásával még szebb lett. Utána a továbbtanulással voltam elfoglalva. A környezetvédelem továbbra is fontos számomra, így a debreceni Kossuth Lajos Gimnázium biológia-kémia szakát választottam. A népzenétől sem szakadtam el, a debreceni Kodály Zoltán Zeneiskolában tanulok, illetve ugyancsak nagyszerű mesterek keze alatt muzsikálok tovább. E koncertre már többször készültem, de a járványhelyzet keresztülhúzta terveinket. Most elérkezett az idő, hogy végre a sok évi közös muzsikálás kedves mesteremmel, Dr. Fodor Róbert Dániellel, a sok együttöltött örömzenélés egy felejthetetlen keretet kapjon ezen a koncerten egy nem kevésbé ikonikus helyen, mint a Hagyományok Háza. Külön öröm számomra, hogy kedves, régi barátnőim, a népzenész szakos Szabó Dorka, és a népi ének szakos Beidek Borka is elfogadva felkérésemet, osztoznak örömömben és fellépnek a koncertemen.”

Módosítás dátuma2021. december 13.