Martin és Mundruc – Kalotaszegi táncos és felfedezője a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában

2020 július 8.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június utolsó heti adásait Mátyás Istvánnak, ragadványnevén Mundrucnak és Martin Györgynek szenteli. A zenei válogatásban kalotaszegi falusi vonósbandák muzsikálnak.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című hónap végi-hónap elejei műsora a kiváló kalotaszegi táncosra, Mátyás Istvánra, akit legtöbben – ragadványneve után – csak egyszerűen Mundruc néven ismertek, és Martin Györgyre emlékezik. A néprajzkutató, tánctörténész felfedezte fel a rendkívüli táncos egyéniséget.

Martin György a magyarvistai Mátyás István legényes táncára még az 1940-es években figyelt fel, amikor mestere, Molnár István koreográfus egy 1941-ben készült táncfelvételt vetített le. Az alig két perc hosszúságú némafilmen látott tánc is elég volt ahhoz, hogy a fiatal Martint magával ragadja a kiváló kalotaszegi táncos stílusa és virtuozitása.

Mátyás Istvánnal először 1956 őszén találkozott Magyarvistán. Akkor és ott, immár élő zenével együtt értette meg a tánc teljes formáját. Egy későbbi beszélgetésben így emlékezett vissza az akkori eseményekre: „Mikor reggel a lakodalom véget ért, felpakoltam a zenészeket és együtt elmentünk hozzá. Éppen készült kihajtani, a bivalyos szekér már kifordult, amikor megszólítottam és mondtam miről van szó. ’Nahát, akkor máma nem megyünk ki dolgozni’ –  mondta a feleségének és a bivalyokat visszapakolta az istállóba. Az egész napot arra szentelte, hogy foglalkozzon velem.”

Martin a következő évtized elejétől újra találkozhatott Mundruccal Erdélyben, és később Magyarországon is. Minden együttlét újabb értékes adatokkal, tánc- és dallamfelvételekkel, beszélgetésekkel gazdagította ismereteit.

A 2004-ben, Martin György halála után több mint két évtizeddel megjelent Mátyás István Mundruc – Egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című, korszakos jelentőségű monográfiájában foglalja össze kapcsolatukat. „Megadatott számomra az a ritka szerencse, hogy néhány éven keresztül bepillanthattam az általam megismert legkiválóbb paraszttáncos és egy még élő hagyományú és népművészetű vidék táncéletébe, és sikerült egy viszonylag teljes monografikus táncgyűjtést megvalósítanom, mégpedig a magyar népterület egyik – népművészetéről és néptáncáról méltán – leghíresebb pontján.” 

A műsor zenei összeállításába a szerkesztő nádasmenti muzsikát válogatott falusi vonósbandák előadásában.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Módosítás dátuma2020. július 8.