Mesébe illő verseny – Felvidéki népmesemondó verseny Gombaszögön

2024 június 6.

Gombaszög adott otthont június 3-4-én a XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenynek. A rendezvényt a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezte, szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia volt.

fotó: Farkas József

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg Felvidéken az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt. A közép-szlovákiai Gombaszög harmadik alkalommal szolgál helyszínéül a szlovákiai magyarság legjelentősebb, a Kárpát-medence egyik legnagyobb mesemondó találkozójának.

fotó: Farkas József

A találkozót iskolai és területi elődöntők előzték meg, az utóbbiak nyolc helyszínén 438 versenyző mutathatta be tudását. Az országos döntőbe 77 versenyző került be.

fotó: Farkas József

A verseny színvonala egyre magasabb: a versenyzők legjavának e megmérettetés már nemcsak célként, hanem eszközként szerepelt. A kapcsolatteremtés és a véleménycsere különösképpen fontos volt a résztvevők számára. Ennek nyomán e nagy múltú verseny már komoly szakmai fórummá is fejlődött.

fotó: Farkas József

 „Folyamatosan érzékelhető az a jelenség, hogy a mesét mondó gyerekekből már mesemondó fiatalok váltak – értékeli a kétnapos találkozót Varga Norbert, az esemény szakmai felelőse. – A hagyományos mesemondó stílust egyre több felkészítő és versenyző érzi a sajátjának, így számos olyan szakmai kérdésről, problémáról már nem kell szót ejteni, amik az előző évek során hibaként felvetődtek. Külön öröm számunkra, hogy a Zoborvidékről több mesemondó is érkezett, s az egyiküket a Ma7 médiacsalád díjával, egy kisfilm elkészítésével és bemutatásával is jutalmazhattuk.” A szervező elmondása szerint a verseny – már az öt kategóriában indulók nagy számának is köszönhetően – nem vált belterjessé, megőrizte nyitottságát. Természetesen minden hasonló rendezvénynek megvannak a visszatérő szereplői, de mind a felkészítők, mind pedig a versenyzők táborában folyamatosan újul meg a találkozó. A felkészítő tanárok és a döntnökök is jelentősen profitálnak e vetélkedőkből, hiszen visszajelzést kapnak az eddig végzett munkájukról. Ezt szolgálta az az egyórás szakmai értékelés is, aminek keretében a zsűri tagjai azokat a szakmai kérdéseket boncolgatták, amik a jövőben hathatósan segíthetik a felkészülést.  

fotó: Farkas József
fotó: Farkas József
Módosítás dátuma2024. június 11.

    Related Posts

    XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntője
    Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny résztvevőinek és felkészítőinek figyelmébe!
    Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny résztvevőinek és felkészítőinek figyelmébe!