Művész és pedagógus – A „Hajnali” Foltin Jolánra emlékezik

2019 november 18.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november negyedik hetében a nemrégiben elhunyt kiváló táncpedagógusra és koreográfusra, Foltin Jolánra emlékezik. A zenei összeállításban a szerkesztő Martin György és Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseiből válogat.

A Kossuth Rádió a „Hajnali”– Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsorát a november 18-ával kezdődő héten az október 27-én, életének 77. évében elhunyt Foltin Jolánnak szenteli.

A neves táncpedagógus és koreográfus közel hat évtizedes pályája rendkívüli a magyar néptánckultúra modernkori történetében. Pedagógiai és módszertani munkája sokat tett a műfaj szervezett utánpótlásáért, a Kárpát-medence folklórján alapuló színpadi műveiben pedig emberi történeteket, főleg női sorsokat és kiszolgáltatott életutakat jelenített meg.

Az édesapját még születése előtt elvesztette, így édesanyja egyedül nevelte fel. 1959-ben került a Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyütteshez. Első színpadi művével, a Mondóka (Szerelem, szerelem) című leánytánccal 1975-ben a szolnoki Alföldi Fesztivál koreográfiai díját nyerte el. A Bihari Együttes pályája kezdetétől meghatározó szerepet töltött be életében: itt készítette első koreográfiáit, emellett részt vett az utánpótlás nevelésében, majd 1982-től 1991-ig művészeti vezetőként irányította az együttest, amelynek munkájában mentorként haláláig részt vállalt.

Foltin Jolán alkotói tevékenységének másik fontos műhelye a Honvéd Táncszínház volt, ahol az olyan jelentős műveit alkotta, mint az Asszonyok könyve, a Harangok, a Ki népei vagytok, és a Bartók útjain. Művészeti és oktatói munkái mellett a közösségszervezést is fontos feladatának tekintette, így vált az Andrássy úti Írók könyvesboltjában megrendezett legelső budapesti táncház egyik megálmodójává és tevékeny szervezőjévé.

A rendszerváltást követően alapítója és tíz éven át elnöke volt az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek. A néphagyományokon alapuló iskolai játékos-táncos nevelés előkészítő anyagaként született meg két úttörő kötete: a Játék és tánc az iskolában, valamint a Játék és tánc az óvodában.  

Egy vele készített interjú során így beszélt a pedagógia és a művészet kapcsolatáról: „A művészet általában és a tánc a nevelés eszköze. Természetes, hogy a testünket is műveljük, eddzük, mert a tánchoz és máshoz is kell, de az, amit érzelmileg ad a tánc és egyáltalán a művészet, a zene, az egyszerűen felbecsülhetetlen; nem maradhat ki a gyermekek neveléséből. Az igazi jó pedagógusok nem veszik el az időt a művészetek gyakorlásától, hanem inkább támogatják azt.”

A Hajnali zenei összeállításában Martin György és Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseiből válogat a szerkesztő.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Módosítás dátuma2019. december 19.