Pajtába a FolkSzöglettel!

2022 július 6.

A vészterhes időszak után ismét a felvidéki magyar fiatalok fóruma lehet a Gombaszögi Nyári Tábor, s a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia kezdeményezése, a FolkSzöglet. Az ötödik évébe lépő műsorfolyam részleteiről Farkas József, az Intézmény koordinátora közöl részleteket.

„A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia immár félévtizedes hagyományát folytatja az idei FolkSzöglet július 12-16. közötti megrendezésével. Az Intézmény részvétele a programsorozatban igazi sikertörténet. A rendezvény központja idén is a 2019-ben átadott, Szádalmásról származó pajta, ami immár a rendezvény emblematikus helyszínévé vált. Korábban, pályázati pénzekből sikerült tető alá hozni a sokat látott fészert, s gondos mesterek keze nyomán a méretes hodály már a tábor céljait szolgálhatja. Az átadásakor 24 ezer ember látogatott a gombaszögi völgybe, s a negyven programhelyszín közül a FolkSzöglet programjai vitték a prímet. A visszajelzések nyomán megálmodói elégedetten nyugtázták munkájuk gyümölcsét. A pandémia elmúltával, ebben az évben a résztvevőket tizenkét nagykoncerttel, táncházakkal, kézműveskedéssel, kalotaszegi legényes workshoppal, délutáni tánctanításokkal, s éjszakai táncházzal várjuk. A felnőttek két napon keresztül élvezhetik a mesekocsma rendezvényeit, s a Hagyományok Háza népszerű vetélkedője, a Folk-kocsmakvíz értékes nyereményekkel csábítja a játékos kedvű hagyományápolókat.

Sikerünk titka, a rendezők – a magyar hagyományok tisztelete mellett – nyitottak voltunk a nemzetiségek felé, de ugyanakkor sztárok fellépésével is biztosítottuk a népszerűséget. A neves együttesek idén is visszatérnek, s idén újdonság lesz – az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal közreműködve – a közönségvonzó ’balkáni buli’. Július 15-ére különösen felhívom az olvasók figyelmét, a Muzsikás együttes után az erdélyi Kudzsirban működő Fanfara Transilvania lép porondra. Azért ne menjünk ennyire előre, az első napot már egy meglepetéssel kezdjük, a Várhosszúréten 2022. július 9-12. között megrendezett Népzenei Mesterkurzuson oktató muzsikusok közös koncertjét élvezhetik az egybegyűltek. A programot a 2018-ban elhunyt mezőségi néprajzkutató, népzenegyűjtő Kallós Zoltán emlékének ajánljuk.

Az öt év egy kis visszatekintésre is alkalmat ad. Elértük, hogy a családok, gyermekek is részesei lehetnek e kivételes programsorozatnak, a gyönyörű gombaszögi völgyben a legkisebbek részére szervezett ’gombaovi’, a kézműves foglakozások, a gazdag esti programok mind közönségcsalogatók, s reméljük, e kínálattal elérhetjük a látogatók pandémia előtti népes táborát.”

Információk https://elohagyomany.sk/gombaszogi-nyari-tabor-folkszoglet-2022/

Módosítás dátuma2022. július 19.