XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál – Konferenciával és kiállítással zárul a pályázat

2022 március 3.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, valamint a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány az elmúlt évben hirdette meg a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál pályázatát. A versenyfelhívás a március 4-én kezdődő konferenciával és kiállítással zárul.

Békéscsaba ad otthont a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány elmúlt évben meghirdetett pályázatát lezáró konferenciának és kiállításnak. Az „Ünnepre készülve” témájú kiírásban a meghirdetők a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről családi és társadalmi ünnepeken viselhető korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várták. A felhívásra 2022-ben is nagyon sok egyedi alkotó és alkotóközösség küldött pályamunkát, az egyéni pályázók száma 133 fő, a pályázó közösségek száma 61, a pályázatban résztvevő alkotók száma összesen 752 fő, a beérkezett pályázati alkotások száma pedig 1632 darab volt. A míves munkák között – a hímzések mellett – a viseletek magas aránya érdemel különös figyelmet. Ezek a munkák jól reprezentálják az eredeti, hagyományos ünnepi öltözékeket, valamint azok modern feldolgozásait is.

A március 4-én kezdődő konferencia fókuszában a különböző kultúrák állnak. Idén a meghívott előadók a keleti népi textilhagyományokkal, azok fennmaradásával, továbbéltetésével foglalkoznak. A szimpóziumon többek között kirgiz, azeri, kazah, bolgár, török, dél-koreai, üzbég népi alkotó, etnográfus, egyetemi tanár szerepel. Közös bennük, hogy céljuk a nemzetük textilhagyományainak feltárása és megőrzése. A találkozó különlegességének számít az „Egy csipetnyi Dél-Korea – ízelítő a hagyományos viseletekből, táncokból, énekekből, gasztronómiából, természeti és épített örökségből” program.

A legszínvonalasabb pályamunkákból rendezett „Ünnepre készülve” – ünnepi alkalmak népi textíliái” című kiállítás 2022. március 4-től április 8-áig tekinthető meg a Békés Megyei Könyvtárban és a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Módosítás dátuma2022. március 8.