A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2020/2021

2020 november 12.

A támogatást nyújtó szervezet:

Program:

Pályázati azonosító: CSSP-M-REGHT-2020-0007
Támogatói okirat száma: CSSP/1348-7/2020

Támogatási összeg: 5 400 000 Ft

Szervezetünk értékként tekint a regionális és lokális hagyományokra, ezért tartottuk fontosnak, hogy megmentsünk egy helyi pajtát a pusztulástól, és annak alkotóelemei újra méltó módon legyenek hasznosítva, ezzel biztosítva a népi kultúra szimbolikus átörökítését.

Az építményt nemcsak a gombaszögi Nyári Tábor egyhetes időtartama alatt szeretnénk kihasználni, hanem egész évben. Hálózatunk kiemelt figyelmet fordít a népzene oktatásra és pedagógusképzésre, a néptáncoktatás módszertanának széles körű terjesztésére. A Pajtában tervezzük megvalósítani a képzéseinket, népművészeti táborainkat és mesterkurzusainkat, valamint további, általunk szakmailag támogatott rendezvényeket. A helyszínt továbbá felajánljuk szakmai partnereink rendezvényeinek megvalósítására is, melyet a koronavírus által súlytott időszakban nem tudtunk megtenni. A hosszú távú kihasználhatóságot alátámasztják a Gombaszögi Nyári Tábor helyszínén üzemelő kemping fejlesztései is, amely a következő évtől kezdve 8 faházban 56 férőhellyel, 700 sátorhellyel és egy körülbelül 100 személyt ellátó éttermi kapacitással fog működni az egész év folyamán.

A FolkSzöglet szervezetünk legjelentősebb saját szervezésű rendezvénye, az ötnapos fesztivál folyamán 12 népzenei és világzenei koncert, tánctanítás és táncházak, előadások, mesekocsma, fotókiállítás, folkkocsma és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. A program összeállítása során fontos szempont volt a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek hagyományos zenei kultúrájának bemutatása.

2019-ben nem fejeződött be a pajta építése. A 2020-21-es pályázati évadban újabb támogatást nyertünk el a Csoóri Sándor Alaptól, melynek köszönhetően öltözőkkel és zenekari backstage-el kezdtük el bővíteni, hogy a jövőben táncos produkciókkal egészülhessen ki az előadók sora, és méltóbb környezetben rendezhessük meg a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb programhelyszínét. A 2020-as CSSP támogatásából jelenleg zajlik a pajtához hasonló betonoszlopokon álló, padlózott, zárt oldalfalú tetővel fedett 10×4 méteres fa szerkezetű építmény kivitelezése, de a tavaly megítélt összeg  csak a betonalap elkészítésére és a fakonstrukció felépítésére elegendő, ezért a 2021-22-es időszakra is benyújtottunk kérelmeket. Sikeres pályázatok esetén ebből a támogatásból szeretnénk szigetelni az építményt, lefedni és csatornázni a tetőszerkezetet, illetve elkészíteni a nyílászárókat, a lépcsőt és a korlátokat, speciális teraszponyvákat legyártatni, melyekkel az ősztől tavaszig tartó periódusban tervezzük befedni a Folkszöglet pajta oldalait, hogy növeljük a helyszín kihasználhatóságának lehetőségeit a tavaszi és őszi időszakban, valamint bebiztosítsuk a belső fafelületek védelmét a téli időszakban.

Módosítás dátuma2022. november 8.

    Related Posts

    “Ifjú szivekben élek” – Hagyomány, tánc, színház és közösség… (dokumetumfilm)
    Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2023
    Rendszeres népzeneoktatás Felvidéken 2022/2023