A gombaszögi FolkSzöglet-pajta megépítése 2019/2020

2020 október 7.

A támogatást nyújtó szervezet:

Program:

Pályázati azonosító: CSSP-E-REGHT-2019-0015
Támogatói okirat száma: CSSP/1977-191/2019

Pályázati azonosító: CSSP-E-EGYEDI-2019-2-0021
Támogatói okirat száma: CSSP/2199-15/2019

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia, melynek szervezeti hátterét az Élő Hagyomány Polgári Társulás biztosítja a 2018-as év folyamán vette át a Gombaszögi Nyári Tábor egy évvel korábban indult Folkszöglet programjainak szervezését, mely ekkor még bérelt rendezvénysátrak alatt valósultak meg. A rendezvényt követően elhatároztuk, hogy ideális lenne valamilyen időtálló építmény a Folkszöglet megszervezésére. A 2019-es évben mikor lebontásra került egy szádalmási csűr, léptünk és annak jó állapotban lévő faanyagát felhasználva nekikezdtünk a FolkSzöglet-pajta megépítéséhez.

Az Élő Hagyomány Polgári Társulás hosszú távú bérleti szerződést kötött a Sine Metu Polgári Társulással a FolkSzöglet helyszínéül szolgáló terület használatára. A pajta felépítésének anyagi fedezetét az Élő Hagyomány Polgári Társulás vállalta magára, így a pajta használati joga a bérleti szerződés időtartama alatt őt illeti.

A FolkSzöglet-pajta egy betonoszlopokon álló, padlózott, nyitott oldalfalú, korláttal ellátott, fedett építmény, melynek alapterülete 10X20 m (200 m2), amely egy tánctanítás alkalmával körülbelül 150-200 személy, koncert és táncos előadás esetében akár 400-500 személy befogadására alkalmas.

A gombaszögi cseppkő barlangon átfolyó Fekete-patak partján megépült pajta a gömöri faépítmények díszítőművészetének elemeit hordozza magán enyhén stilizált formában. Az építő Baffy Lajos, helyi ács és fafaragó csapatával két hét leforgása alatt kivitelezte a munka jelentős részét, így a július elején elindított építkezés július 14-re be is fejeződött, és 2019. július 16-án Kelemen László és Németh Zsolt átadta a Folkszöglet-pajtát a Gombaszögi Nyári Tábor keretén belül.

Szervezetünk értékként tekint a regionális és lokális hagyományokra, ezért tartottuk fontosnak, hogy megmentsünk egy helyi pajtát a pusztulástól, és annak alkotóelemei újra méltó módon legyenek hasznosítva, ezzel biztosítva a népi kultúra szimbolikus átörökítését.

Az építményt nemcsak a gombaszögi Nyári Tábor egyhetes időtartama alatt szeretnénk kihasználni, hanem egész évben. Hálózatunk kiemelt figyelmet fordít a népzene oktatásra és pedagógusképzésre, a néptáncoktatás módszertanának széles körű terjesztésére. A Pajtában tervezzük megvalósítani a képzéseinket, népművészeti táborainkat és mesterkurzusainkat, valamint további, általunk szakmailag támogatott rendezvényeket. A helyszínt továbbá felajánljuk szakmai partnereink rendezvényeinek megvalósítására is, melyet a koronavírus által súlytott időszakban nem tudtunk megtenni. A hosszú távú kihasználhatóságot alátámasztják a Gombaszögi Nyári Tábor helyszínén üzemelő kemping fejlesztései is, amely a következő évtől kezdve 8 faházban 56 férőhellyel, 700 sátorhellyel és egy körülbelül 100 személyt ellátó éttermi kapacitással fog működni az egész év folyamán.

A FolkSzöglet szervezetünk legjelentősebb saját szervezésű rendezvénye, az ötnapos fesztivál folyamán 12 népzenei és világzenei koncert, tánctanítás és táncházak, előadások, mesekocsma, fotókiállítás, folkkocsma és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. A program összeállítása során fontos szempont volt a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek hagyományos zenei kultúrájának bemutatása.

Módosítás dátuma2022. november 8.

    Related Posts

    “Ifjú szivekben élek” – Hagyomány, tánc, színház és közösség… (dokumetumfilm)
    Rendszeres népzeneoktatás Felvidéken 2022/2023
    A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2021/2022