“Ifjú szivekben élek” – Hagyomány, tánc, színház és közösség… (dokumetumfilm)

2023 június 30.

A támogatást nyújtó szervezet:

Program:

Pályázati azonosító: CSSP-M-REGHT-2022-0015

A támogatás összege: 6 000 000 Ft

Jelen pályázat segítségével nagyban hozzá tudtunk járulni a tervezett film elkészítéséhez. A kiemelt szakmai terv egy 50 perces ismeretterjesztő film elkészítése volt, melynek alapját az a 21 filmes életútinterjú alkotja, amelyek 2018-tól kezdődően az oral history programunk keretében készültek.
A film munkacíme ” Ifjú szivekben élek” vagy “HOPP”. A szlovákiai magyarok népművészetéről és népművészeti tevékenységeiről szóló 50 perces önálló film elkészítésével általánosságban a népművészetet szerettük volna népszerűsíteni, valamint kiemelkedő személyiségek személyes történetein keresztül közelebb hozni a nézőkhöz a népművészet legaktívabb és legnépesebb szegmensét, a táncos, énekes és zenés folklórmozgalmat. Az alkotók meg vannak győződve arról, hogy a film a jövőben fontos része lesz a szlovákiai magyarság kisebbségi kulturális és művészeti létének.
A néptánc az eredeti kultikus szerepén kívül lehet játékos, jelképes és szórakoztató jellegű is. Abban a különleges és szerencsés helyzetben van a felvidéki magyarság e műfaja, hogy szüleink és nagyszüleink fáradságos, szorgalmas alkotásaival szinte végtelen tárháza maradt ránk e kulturális kincsnek. A film produkciós stábjának a filmszalagok, hangszalagok sok-sok órányi anyagának átkutatása során nagy élményben volt része. A kultikus, a játékos, a jelképes és a groteszk elemekkel szórakoztató felvidéki néptáncvilágot együttesen megtapasztalhatta.
E tanulságot, amely az előző felvidéki nemzedékek gondolkodását, lelkét, társadalmi harcát, mind-mind felfedezi, most ebben az összefoglaló, történelmi hűségű filmben nyújtjuk át a mai fiataloknak.

Módosítás dátuma2023. december 14.

    Related Posts

    Rendszeres népzeneoktatás Felvidéken 2022/2023
    A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2021/2022
    Mesterkurzusok és rendszeres népzeneoktatás Felvidéken 2021/2022