szombat, április 17, 2021

Nyisd ki rózsám kapudat

2021 január 1.

Nyisd ki, rózsám kapudat!

A „Bújj, bújj, zöld ág” című játékhoz hasonlóan játsszák. A bujkáló játékosnak a kapusok háta mögé való felsorakozása a következő dalra történik:

Nyisd ki, rózsám kapudat, kapudat,
hadd kerüljem váradat, váradat,
szita, szita péntek, szerelem csütörtök,
hop szerda!

Miután a bujkálók a kapusok háta mögé kerültek, megkezdődik a játék „kötélhúzás” nevű része. A kapusok egymással szembeállnak, a többiek pedig a hátuk mögött – két kézzel átfogva egymás derekát – „kötelet” alkotnak. Ezt megelőzően azonban még a két kapus közé húznak a földre egy felezővonalat. Ezután a kapusok jó erősen megfogják egymás kezét, s a csoportok tagjai ekképpen próbálják az ellenfél játékosait áthúzni a saját térfelükre.
Amelyik csoportot sikerül a vonalon áthúzni, illetve amelyik csoportból valaki leesik, az a csoport a vesztes.
A kötélhúzás után további próba következik. A vesztes csoport kapusa az „ördög”, a győztesé az „angyal” nevet kapja. A kapusok megfogják egymás bal kezét, mire a többiek egymás után lépnek eléjük. Hátat fordítanak, és hanyatt nekidőlnek a kapusok egybekulcsolt kezének. Közben a kapusok jobb kezükkel megcsiklandozzák a játékosok nyakát. Amelyik játékos elneveti magát, az „ördög”, amelyiknek pedig sikerül átesnie a próbán nevetés nélkül, az „angyal” lesz.
Ezután az ördögök az ördögök, az angyalok pedig az angyalok nevű kapus mögé állnak, és megismétlik a kötélhúzást. Amelyik csoport erősebb, az győz.

TípusÜgyességi és erőjátékok
Korosztály7-10 év / 11-15 év
ÉvszakTavasz / Nyár / Ősz / Tél
TelepülésAbaszállás [Lehota]
Módosítás dátuma2021. február 13.